Lessen in geluk

Wat zijn lessen in geluk?

Het klinkt misschien raar, maar gelukkig zijn kun je leren. Wanneer voel jij je gelukkig? Waar word jij blij van? Bijvoorbeeld als je een complimentje krijgt of iemand lief voor je is. Als je blij kunt zijn met kleine dingen. Maar ook als je iets goed kunt of graag doet. Als je zelfvertrouwen hebt en positief in het leven staat, kun je meer dan je denkt. Je voelt je beter en maakt je minder zorgen.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat gelukkige kinderen minder vaak ziek zijn. Natuurlijk zijn gelukkige kinderen ook wel eens ongelukkig, maar door hun positieve instelling zijn zij hun dip eerder weer te boven.

Tijdens de gelukslessen ontdek je waar jij gelukkig van wordt en vul je je koffer met positieve bagage: je eigen koffer vol geluk.

Wat is de Gelukskoffer?
De Gelukskoffer is een wetenschappelijk onderbouwd lesprogramma voor de basisschool.  In zeven lessen met verschillende thema’s werken de kinderen aan een positief zelfbeeld.

De gedachte erachter is simpel: kinderen die zelfvertrouwen hebben, staan steviger in hun schoenen. Ze hebben een positiever beeld van zichzelf en van de wereld om hen heen. De lessen maken kinderen bewust van de kracht van positieve gedachten, maar ook dat zij keuzes hebben en zelf invloed kunnen uitoefenen op hun geluk. Daardoor zijn ze uiteindelijk in staat om ook dit eigen geluk door te geven aan anderen. De Gelukskoffer geeft kinderen letterlijk en figuurlijk positieve bagage mee in een eigen koffer. Ter afsluiting van de lessen geven de kinderen hun geluk door aan anderen. Samen met de groep, de leerkracht en de trainer bedenken ze hoe en aan wie.

Geluk in uitvoering
Kinderen krijgen elke week een opdracht mee naar huis: ‘geluk in uitvoering’. De opdracht gaat over wat er tijdens de les is besproken en bereidt uw kind voor op de volgende les. Een aantal opdrachten kunt u met uw kind doen. Zo ontdekt u samen waar uw kind gelukkig van wordt en hoe het zijn/haar geluk zelf kan sturen. Om u bij de lessen te betrekken, ontvangt u tijdens het programma nadere informatie over de lessen en opdrachten.

Voor wie?
Voor kinderen van groep 7 of 8, klassikaal of in een groepje. 
Het is mogelijk om een individueel traject te volgen. Prijsopgaaf op aanvraag. 

Meer weten?
Op de website van de Gelukskoffer (
www.gelukskoffer.nl) vindt u meer informatie.

Groep 7/8  Lessen in geluk in de klas
De Gelukskoffer is een wetenschappelijk onderbouwd lesprogramma voor de basisschool.  
In zeven lessen met verschillende thema’s werken de kinderen aan een positief zelfbeeld. 

Inhoud gelukslessen

Introductie/intake
Les 1: Wat is geluk, waarom lessen in geluk?
Les 2: Positief denken
Les 3: Dankbaarheid
Les 4: Zelfvertrouwen
Les 5: Talenten
Les 6: Toekomstdromen
Les 7: Geluk doorgeven
afsluiting/evaluatie