De Ik Leer Leren training in groep 8

De Ik Leer Leren training is geschreven en bedacht door Tea Adema en kan ingezet worden voor individuele begeleiding, training in kleine groepjes of als klassikale training. De afgelopen weken waren er twee groepen 8 die deze training aangeboden kregen. Een leerzame ervaring voor ons als trainers, maar ook voor de leerlingen en de leerkrachten. Uiteraard is het niet mogelijk om elke kind afzonderlijk te coachen en te begeleiden, maar wat er wel gebeurd is, is dat elk kind ontdekt heeft wat zijn of haar persoonlijke leerstijl is, hoe ze ervaringen verwerken (horen, zien, doen), hoe ze kunnen omgaan met rode en groene gedachten, over faalangst en motivatie, over plannen en organiseren en over concentratie. In een grote groep is het soms lastig om het individu aandacht te geven. Respect voor alle leerkrachten, die toch elke dag weer naast het overbrengen van kennis en vaardigheden, ook oog moeten hebben voor persoonlijke behoeften. Als Ik Leer Leren trainers mochten we meelopen, meekijken en voelen, Teruggeven wat we hebben gezien en ervaren. Kinderen op een ander manier laten kijken naar hun kwaliteiten en talenten en het vertrouwen te geven dat ze goed zijn. Elk kind mag op zijn of haar niveau presteren en ontwikkelen. Het is geen race van wie is de beste, maar hoe kan ik zelf optimaal leren. Wanneer een kind goed in zijn vel zit, staan de luikjes open en is een kind toe aan nieuwe (leer) ervaringen. De Ik Leer Leren training voegt daar een aantal belangrijke inzichten aan toe!