Puberzoon

De puberteit heeft zich al een poos geleden aangediend. Onze zoon is veranderd van een onbezorgde tiener in een verkennende puber. Alles is veranderd, zijn lijf, zijn stem, zijn houding, zijn gedrag. Verzuchtend denk ik waar is de tijd gebleven dat hij nog een kleine peuter was. De tijd waarin hij alles voor het eerst ging ontdekken. En wat was de wereld toch overzichtelijk voor hem, maar ook voor ons als ouders.

Een puberzoon heeft nogal wat te ontdekken en te leren. Het puberbrein is volop in ontwikkeling en maakt dat hij geen consequenties overziet, spanningen opzoekt, egocentrisch is, volop experimenteert met drank en drugs, zich lui gedraagt, geen verantwoordelijkheid neemt, niet gemotiveerd is voor school en ook nog niet bezig is met de toekomst. Die hij ook nog niet kan overzien.

Maar daarnaast is onze puber ook gewoon een superleuke knul met humor, is lief, sociaal en innemend. En doet op zijn manier echt zijn best om dingen goed te doen. Als ouders proberen we deze puber te volgen, te steunen, te begrenzen, te helpen en te stimuleren. Niet gemakkelijk bij een puber die alle grenzen opzoekt, die liegt en bedriegt en dingen doet waar je als ouder niet blij van wordt. Een proces waarbij onvoorwaardelijke liefde enorm belangrijk blijkt te zijn. Want hoe corrigeer je een puber, die ogenschijnlijk niet naar je luistert? En hoe houd je het lijntje vast? Hoe blijf je in contact?

En misschien moet je puberzoon ervaringen opdoen, waardoor hij zélf ontdekt dat het anders moet. En hoe begeleid je hem daarbij? Heb jij ook zo’n puberzoon? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Laat je reactie achter!

Wil je doorpraten over pubers of meer?  Volg dan de puberworkshop van Family Factory Harlingen. Of organiseer een opvoedparty met als onderwerp pubers!